Jaisalmer

 

JAISALMER

Staden Jaisalmer med sina 60.000 invånare är med indiska mått mätt en småstad. Jag brukar kalla den för Indiens Visby för sina trånga gränder, tidigare en viktig plats för handel och numera populär stad att flytta till som pensionär från övriga Indien. Många gamla palatsliknade hus står tomma största delen av året och används endast vid familjehögtider. Det gamla fortet från 1156 byggdes av Bhat Rajput sticker stolt upp ur stadens sjalkrage och är siktmärke vida omkring i det flacka landskapet alltmer pepprat med vindkraftverk. Det spelade en viktig roll i handeln mot Afrika, Egypten, Persien och arabvärlden tills det brittiska samväldet och dess segelskutor övertog handeln. Fortet är världens största bebodda och klassat som världsarv av Unesco. Innanför befästningsmurarna finns också bebyggelse ursprungligen för kungens tjänstefolk och bokhållare.

Stadens styre försöker just nu få invånarna i fortet att flytta för att skydda det mot söndervittring (för stor vattenanvändning) men endast några få som inte lever på turism har nappat på det väl tilltagna utköpspriset. Problemet för de som bor där är att de inte har papper på sina hus och alltså inte får låna på dem.- Husen är ju våra, sa prinsen helt lugnt. Vi pratade med prinsen om ditt och datt över en jos på i hans palats omgjort till smakfullt sago-orientaliskt hotell utanför fortet. Han är liksom vi irriterad på att skräpigheten i stan tilltagit. Och på gatornas uppgrävande en bit i taget. Nog är det rörigt men tycks som en god satsning att gräva ner både avlopp, vatten och el. på en gång.

Från medeltid med öppna avloppsdiken med frispringande grisar och vattentransporter per traktor eller kamel till nutid i ett svep. Staden har enligt prinsen också diskuterat ett parkeringshus utanför yttre stadsporten där folk skulle kunna ställa sina bilar och hojar säkert. Detta i en stad som för bara några år sedan inte hade någon affär med glasfönster, bara dörrar och luckor. Men förändringen går fort. Många gamla vackra fasader rivs för nya hus av nyhuggna sandstenar med cement emellan. Många gamla hus faller långsamt ihop medan nya hotell byggs i rasande fart. Hit kommer arbetskraft från hela Indien.

Staden runt fortet är inte särskilt gammal, några hundra år. Här blåste sanddynerna ända fram till fortet helt nyss. Men även den hade en intakt stadsmur med portar som låstes om natten ända in på 60-talet. Då kom också järnvägen hit och stadens mentala liv förändrades. Staden får vatten från en underjordisk fyndighet och från Indira Gandhi kanal 6 mil bort. Pipelines därifrån går över mark. Och ingen verkar längre komma ihåg att spara på vatten. Det flödar och porlar i varenda gränd där människors små pumpar går för fullt även sedan hushållets cistern är full.

Närheten till pakistanska gränsen gör militärens närvaro stark. Transportflygplan, helikoptrar, stora förläggningar och inte minst fortbildningskurser med personal från Bofors och Volvo. När jag går och simmar på flotta hotellet får jag höra att Mr Göran från Volvo kommer dit varje år.

 :: English translation ::

 

 

Jaisalmer ... gubbar och ...
... kor
महिला पानी और कढ़ाई

 

Dela på Facebook ...